КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Яготинська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Липень 2011  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 19.04.2024, 23:38

    Головна » 2011 » Липень » 7 » У Комітетах Верховної Ради
    16:13
    У Комітетах Верховної Ради


    Комітет Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, врахувавши численні пропозиції і звернення профспілок, трудових колективів і громадян, внесе на пленарне засідання Верховної Ради, яке відбудеться 7 липня, рішення відхилити законопроект так званої пенсійної реформи №7455 («Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи»). Про це повідомив перший заступник керівника Спільного представницького органу профспілок, заступник Голови ФПУ Григорій Осовий, який брав участь у засіданні Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, що відбулося 5 липня.

    Григорій Осовий зазначив, що над пенсійним законопроектом активно попрацювали народні депутати. Від 75 депутатів було подано до законопроекту більш як 1170 пропозицій і поправок. Їх було розглянуто робочою групою Комітету. Фахівці Федерації профспілок також розглянули пропозиції депутатів і надали їм факультативну фахову оцінку. За підсумками засідання робочої групи Комітету було враховано 524 пропозиції народних депутатів, 648 відхилено. Комітет надав можливість взяти участь і виступити на засіданні представникам профспілок. Коментує Григорій Осовий.

    – Я подякував Комітету і робочій групі за конструктивний розгляд пропозицій, внесених народними депутатами і профспілками, зокрема Головою Федерації профспілок України Василем Хара було внесено 21 пропозицію до проекту Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», прийнятого у першому читанні. Практично усі його пропозиції враховано.

    Комітет шляхом голосування прийняв рішення не підтримувати законопроект у другому читанні як такий, що ущемляє права пенсіонерів і знижує рівень їхніх соціальних гарантій.

    Неприйнятними є положення про підвищення пенсійного віку, збільшення трудового стажу для отримання мінімальної пенсії. Сьогодні для жінок і чоловіків це відповідно 20 і 25 років. Передбачається збільшити необхідний трудовий стаж до 30 і 35 років. Тобто, 30-35 років треба відпрацювати, щоб заробити собі на мінімальну пенсію.

    Одна з найбільш неприйнятних статей законопроекту – №28 стосується порядку обрахування пенсій з урахуванням страхового стажу. На засіданні Комітету було підтримано пропозиції профспілок щодо виключення статей, які стосуються порядку обчислення новопризначених пенсій. Сьогодні для обрахунку пенсії береться заробітна плата за останній календарний рік. Законопроектом пропонується – три календарних роки. Таке нововведення знизить рівень сьогоднішніх пенсій у середньому на 15 відсотків.

    Неприйнятним є положення про розрахунок пенсій працюючим пенсіонерам. Це проблема вже актуальна. Сьогодні тільки через рішення судів можна захисти своє право на перерахунок пенсії. Тому що органи пенсійного забезпечення дають вказівки враховувати для перерахунку пенсій заробітки 2007 року, а не 2009-2010 року, як це має бути за законом.

    На засіданні Комітету ВР у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів мав доповідати Міністр соціальної політики-Віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко. Однак, тільки з’явився й одразу відбув до основної фракції – Партії регіонів – аби там провести, як він зазначив, «консультації з окремих питань». Сергій Тігіпко повідомив, що по деяких позиціях, можливо, буде знайдено компроміс. Продовжуються ще переговори з Міжнародним валютним фондом, консуьтації у фракціях тощо. А тому попросив не закривати засідання Комітету, якщо будуть обставини, які дадуть змогу повернутися до дискусії, то він буде готовий це зробити. Сьогодні Комітет може продовжити роботу, якщо Уряд терміново внесе свої конструктивні компромісні пропозиції з окремих, найбільш гострих, питань.

    "Гострими", передусім, є питання підвищення пенсійного віку й порядок обрахування розміру пенсій. У статті 28 законопроекту йдеться про те, що пенсія розраховується від заробітку і відповідного стажу. Сьогодні в багатьох галузях, особливо в бюджетних, де заробітна плата невисока – 1500-1600 гривень, нараховується базова пенсія, виходячи із заробітку вона становить 500-700 гривень. Конституцією, натомість, визначено, що пенсіонер, відпрацювавши належні 20-25 років, має отримувати не менше, ніж прожитковий мінімум (на сьогоднішній день 764 гривні). За понаднормовий стаж діє коефіцієнт надбавки за додаткові відпрацьовані роки. Сьогодні пенсія, таким чином, дотягується до 900-ё000 гривень.

    У варіанті, запропонованому Урядом, ця розрахункова формула переглядається в ущерб для пенсіонерів. За новими правилами, якщо вони будуть прийняті, нараховуватиметься базова пенсія (500-700 гривень) і далі одразу на базовий рівень нараховуватиметься надбавка за понаднормовий робочий стаж, а не до величини прожиткового мінімуму.

    Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів прогнозує, що якщо вже зараз 61 відсоток пенсіонерів отримують пенсію менше тисячі гривень, то з реалізацією урядової пенсійної реформи таких буде близько 80 відсотків.

    З прийняттям нового пенсійного законодавства у нас може настати катастрофічна ситуація: абсолютна більшість пенсіонерів отримуватимуть «мінімалку», і абсолютна меншість увійде у гарт привілейованих отримувачів надвисоких пенсій. «Середнього класу» (який є показником стабільності економіки) і серед пенсіонерів не буде.

    "У своєму виступі на засіданні Комітету я зазначив, що це антиконституційне рішення, і воно буде оскаржуватися у суді, якщо Верховною Радою буде прийнято відповідне положення", - сказав Григорій Осовий.

    - Це йде у протиріччя із Законом «Про прожитковий мінімум», «Про державні соціальні стандарти». У разі ухвалення рішення Верховною Радою, ми будемо звертатися до Президента, як гаранта Конституції, з вимогою не підписувати Закон "Про заходи щодо законодавчаого забезпечення реформування пенсійної системи" з такими ущербними для громадян параметрами.

    Комітет врахував пропозиції і звернення профспілок, трудових колективів, громадян і буде вносити на розгляд Верховної Ради рішення відхилити вищеназваний законопроект.

    Проте, голова Комітету Валерій Сушкевич прогнозує, що це рішення не буде підтримано парламентською більшістю, оскільки вже існують відповідні установки вищих органів і посадових осіб: пенсійну реформу необхідно приймати у запропонованому Урядом вигляді.
    Переглядів: 453 | Додав: adminng | Рейтинг: 0.0/0
    Районна організація профспілки 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz