КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Яготинська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Серпень 2013  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 14:50

    Головна » 2013 » Серпень » 19 » Перший дзвінок проведуть 1 вересня у неділю.
    16:09
    Перший дзвінок проведуть 1 вересня у неділю.
     Міністерство освіти й науки рекомендує школам провести свято Першого дзвінка 1 вересня, а вже наступного дня почати заняття.
    Про це заявив міністр Дмитро Табачник на брифінгу.
    За його словами, початок навчального року в середній школі визначено законом "Про загальну середню освіту" із чітко вказаною датою - 1 вересня.
    Як відомо, цього року 1 вересня - вихідний день.
    "Міністерство освіти підготувало наказ, яким рекомендувало і просило всі школи провести в творчому, креативному дусі в це свято знань. А заняття уже почати в понеділок, 2 вересня", - сказав він.
     В 2013 році до шкіл піде більше 500 тисяч першокласників.

    Методичні рекомендації щодо проведення у 2013/2014 навчальному році

    ДНЯ ЗНАНЬ та ПЕРШОГО УРОКУ у закладах освіти Київської області

     

    На виконання Указу Президента України від 28.12.2012 року № 756-2012 «Про проведення у 2013 році в Україні Року дитячої творчості», розпорядження Кабінету Міністрів України від 04.02.2013 року № 74-р «Про затвердження заходів з підготовки та проведення у 2013 році в Україні Року дитячої творчості», розпорядження Кабінету Міністрів України від 2 березня 2011 року № 167 «Про затвердження плану заходів з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка та 150-річчя від дня його перепоховання», наказу департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації від 09.07.2013 року № 214 «Про підготовку та організований початок 2013/2014 навчального року» рекомендуємо 1 вересня 2013 року урочисто відзначити День Знань та провести Перший урок у загальноосвітніх навчальних закладах області за темою «Наша творчість – Київщині рідній!».

    Новий 2013/2014 навчальний рік розпочинається урочистими заходами на яких особлива увага приділяється, звичайно, першокласникам, тим хто вперше сідає за шкільну парту. Перший день перебування в школі для них – значна подія. Діти, які вперше переступають поріг школи, чекають зустрічі з першою вчителькою, бажають, щоб їх помітили та почули, хочуть бути активними учасниками свята.  Необхідно так організувати роботу, щоб першокласники відчули свою значимість і те, що в школі на них чекає багато несподіваних відкриттів, захоплюючих зустрічей, цікавих вражень. Надзвичайно важливо з першого дня перебування дитини в школі створити умови для розвитку її творчості. Спроможність до сприйняття нових ідей, сміливість, ініціативність, незалежність суджень та оцінок і водночас самокритичність окрилює, наповнює відчуттям повноти життя. На думку психологів, саме це є головним критерієм переживання людиною щастя. Тому особливо цінно, щоб він запам’ятався дітям як важливий, хвилюючий, яскравий день.

    Для всіх учнів цей день наповнений різноманітними святковими подіями. Першого вересня звучать привітання для вчителів, учнів та їхніх батьків, це день квітів і посмішок, це свято школи і громади. Це своєрідний старт нового навчального року, нового освітнього процесу. Кожна школа, район, місто має свої традиції проведення свята, своє бачення і підходи, а головне – надзвичайно творчих учнів, здатних виходити за узвичаєні рамки, мислити, уявляти, фантазувати, створювати нове, індивідуальне, унікальне, оригінальне й неповторне.

     У  2013 році 1 вересня – вихідний день (неділя). Саме тому рекомендуємо максимально використати виховний потенціал школи, культурно-освітніх, позашкільних, спортивних закладів, громади села, районного центру, міста та залучити до участі у проведенні Дня знань представників органів влади, місцевого самоврядування, міжнародних, громадських організацій, науки й культури, державних установ, меценатів, видатних людей села, району, міста, області, засобів масової інформації і найголовніше – батьків.

    Урочисте проведення Дня знань сприятиме впровадженню традиційних та інноваційних технологій роботи з учнями, зміцненню родинних зв’язків, розвитку співпраці школи і громади, приверненню уваги органів державної влади, громадських організацій, меценатів до питань розвитку освіти Київщини, виявлення та підтримки творчої молоді. Ретельно і комплексно продумана програма свята має бути змістовною, цікавою, динаміч­ною, з використанням регіональ­ного досвіду, особливостей та можливостей, традиційних і сучас­них форм проведення шкільних урочистостей, із відзна­ченням важливих подій у житті країни, краю, школи.

    Особливу увагу слід звернути на програму Президента України           В.Ф. Януковича «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», мета якої – добробут кожної родини та турбота про кожну людину. Це можливо лише за умов побудови ефективної держави і зростання національної економіки. Програма Президента України спрямована на набуття молодими людьми впевненості у завтрашньому дні, державну опіку над родинами, турботу про дітей від народження, отримання освіти до першого робочого місця, покращення медичного обслуговування, пропаганду здорового способу життя. Відповідні питання знайшли своє відображення у соціальних ініціативах Глави держави, підтриманих громадськістю і спрямованих на виховання соціально активного громадянина, демократизацію управлінського процесу. Підтримка та розвиток обдарованих і талановитих дітей – одна із головних соціальних ініціатив Президента України. Тому 2013-й рік оголошено Роком дитячої творчості (Указ Президента України від 28.12.2012 року № 756-2012 «Про проведення у 2013 році в Україні Року дитячої творчості») – роком розвитку і модернізації позашкільної освіти, піднесення дитячої творчості, розвитку талантів дітей.

    Президент України В.Ф. Янукович впевнений, що Україна має право на гідне місце серед розвинених держав світу, спроможна забезпечити стійкий соціально-економічний розвиток і високі стандарти життя громадян.

    У ході проведення Дня знань доцільно пригадати імена видатних людей села, району, міста, області, які доклали багато зусиль для мирного, щасливого життя, розвитку Київщини й України та запросити почесних гостей до вітального слова.

    У ході підготовки до проведення урочистих заходів необхідно передбачити:

    1.                  Використання Державної символіки (Герб, Прапор, Гімн України) у порядку, встановленому чинним законодавством.

    2.                  Урахування важливих пам’ятних та ювілейних дат 2013-2014 навчального року:

              1025 річниця хрещення Русі;

              200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка, видатного українського поета, письменника, художника, громадського діяча, філософа, етнографа, історика (розпорядження Кабінету Міністрів України від 2 березня 2011 року № 167 «Про затвердження плану заходів з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка та 150-річчя від дня його перепоховання»);

              120-річчя від дня народження Олександра Петровича Довженка, геніального українського кінорежисера, видатного письменника і публіциста, класика світового кінематографа (розпорядження Кабінету Міністрів України від 20 березня 2013 року № 144 «Про затвердження плану заходів з підготовки та відзначення у 2014 році 120-річчя від дня народження Олександра Довженка»);

              150-річчя від дня народження Івана Сидоровича Їжакевича, українського живописця, письменника, графіка, народного художника УРСР (проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про утворення Організаційного комітету з підготовки та відзначення у 2014 році 150-річчя від дня народження І. С. Їжакевича).

    3.                  Розроблення сценарію урочистої лінійки, плану руху та розташування школярів у визначеному місці.

    4.                  Широке інформування громади  району (міста) про проведення урочистих заходів та висвітлення в засобах масової інформації матеріалів про організовані події.

    5.                  Оформлення подвіря школи, вулиць святкової ходи, центральної площі, стадіону, парку. Рекомендуємо використати банери і плакати зі святковими привітаннями та інформацією про здобутки Київщини у соціально-економічному розвитку, зокрема, – у галузі освіти; персонажі улюблених казок, мультфільмів, іграшки, квіти, гірлянди, паперові прапорці, повітряні кульки та інші атрибути урочистого заходу.

    6.                  Підготовку подарунків для першокласників. Такими подарунками можуть бути книжки, канцелярські товари, ранці, інтелектуальні та логічні ігри, квитки до кінотеатру або театру, абонементи до розважальних дитячих центрів, солодощі, тощо.

    Рекомендуємо організувати роботу буфетів та передбачити безкоштовне морозиво. Особливу увагу необхідно приділити організації питного режиму, виділити місця для відпочинку та особистої гігієни школярів та мешканців громади.

    Перший урок у 2013/2014 навчальному році рекомендуємо провести за темою «Наша творчість – Київщині рідній!».

    Під час проведення Першого уроку необхідно наголосити, що Україна – унікальна скарбниця української духовності і культури, щедра земля якої багата на літературні, мистецькі, наукові таланти: Тарас Шевченко, Олександр Довженко, Іван Їжакевич, Микола Лисенко, Леся Українка, Михайло Старицький, Панас Саксаганський. Своєю творчістю вони відкрили оригінальні сторінки самобутнього мистецтва світової культури.

    Один із блоків Першого уроку рекомендуємо присвятити 200-річчю від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Важко переоцінити значення його творчості для національного мистецтва. Видатний поет глибоко розкрив духовне багатство українського народу, осмислив минуле, сучасне й майбутнє України.

    Творчість Тараса Шевченка стала духовною основою формування сучасної української нації, тому що для українців всіх наступних поколінь Великий Кобзар став могутнім джерелом національної свідомості, символом України.

    Особливу увагу доцільно звернути на те, що талант Тараса Шевченка був надзвичайно різноманітний  – геніальний поет, великий український народний і національний художник-живописець, офортист, майстер рисунка, акварелі й сепії та перший український мистецтвознавець, погляди якого зберігають свою силу і в наш час.

    Найкращим матеріалами на уроці слугуватимуть спогади сучасників митця, листи, автобіографічні та художньо-біографічні есе, репродукції картин, літературознавчі розвідки, аудіо-декламації творів.

    Варто запропонувати учням об’єднатися у малі групи «біографів», «літературознавців», «мистецтвознавців», «краєзнавців», «дослідників», які презентуватимуть інтригуючі факти життя та творчості письменника, зіставлятимуть мотиви та тематику поетичних і малярських творів митця, ознайомлюватимуть із історією пам’ятників Т.Г.Шевченкові на Україні. Цікавою для учнів буде віртуальна екскурсія до Шевченківського національного заповідника. Доречно також оформити книжково-ілюстративну виставку творчості Шевченка.

     Багато славетних і талановитих людей, праця яких збагатила надбання цивілізації, світові та Україні дала Київщина: Ліна Костенко, Катерина Білокур, Ганна Верес, Димитрій Ростовський, Григорій Косинка, Павло Чубинський, Марія Приймаченко та інші. Приємно усвідомлювати і той факт, що наш край багатий на талановиту учнівську молодь, яка завзято торує шлях до знань, науки і творчості, зберігає і примножує історію, духовні, культурні скарби рідного народу, залучає тисячі людей до світу прекрасного.

    Сьогодні самобутність Київщини проявляється в щирій любові жителів до рідної землі, майстерності, творчості, вірі у зміцнення молодої демократичної держави і поліпшення добробуту. Творчі діти нашого краю – окраса рідної землі. Своїми роботами вони засвідчують палку і віддану шану своїй малій Батьківщині. Саме з таким молодим поколінням – розумним, науковим, сповненим творчого пошуку та таланту, Київщина впевнено крокує в майбутнє.

    Розвиток дитячих талантів – гарант культурного добробуту нації, тому формування творчої особистості, турбота про обдаровану і талановиту молодь, її інтелектуальний, духовний та фізичний розвиток є одним із пріоритетних напрямів політики нашої держави.

    Підтримка та розвиток обдарованих і талановитих дітей – одна із головних соціальних ініціатив Президента України Віктора Федоровича Януковича!

    У рамках нових соціальних ініціатив Президента України «Діти – майбутнє України» на Київщині створюються центри дитячої та юнацької творчості, відкриваються будинки культури, проводяться творчі конкурси. Реальне втілення в життя соціальних ініціатив, розквіт здібностей і талантів дітей та юнацтва – все це у полі зору першого керівника Київщини, людини,  по-справжньому відданої служінню народу, відомої своїми вагомими справами в розбудові регіону – Анатолія Йосиповича Присяжнюка.

    За активної підтримки та особистої участі губернатора Київської  області ведеться цілеспрямована робота щодо створення умов для навчання і виховання дітей Київщини. Це і відновлення спортивних майданчиків, розширення мережі дошкільних навчальних закладів,  розвиток позашкільної освіти. На Київщині  щороку феєрично проходять фестивалі, творчі конкурси та масові спортивні змагання: танцювальний марафон «Майбутнє України будуємо разом»,  творчий конкурс «Я – Київщини гордість і надія!», фольклорний фестиваль «Дитинства пісня великодня»,  спортивні змагання на кубок губернатора зі шкільного футболу, баскетболу, плавання та багато інших цікавих і змістовних заходів для  дітей і юнацтва.

    Щороку за розпорядженням голови Київської обласної державної адміністрації Анатолія Йосиповича Присяжнюка переможці інтелектуальних змагань та вчителі, що їх підготували, отримують стипендію.

    Талановиті учні області мають можливість відпочивати у кращих оздоровчих закладах України і за кордоном.  Можна стверджувати про те, що ініціативи глави держави реалізовуються на Київщині максимально ефективно.

    Форму проведення першого уроку вчитель визначає разом із учнями і  їхніми батьками, дотримуючись принципу відповідності віковим особливостям та оптимального добору форм, методів, засобів та прийомів роботи. Цікавими для проведення будуть такі нестандартні форми: година спілкування, зустріч, тренінг, конкурсно-ігрова програма, гра-експрес, рольова гра, вікторина, жива газета, свято-презентація, усний журнал, колективне ігрове спілкування, турнір знавців, колаж, виставка творчих робіт, конкурс-інсценізація, інтелектуальна гра та інші.

    Зміст, структура і план проведення уроку має стати творчим доробком кожного вчителя спільно з батьківським та учнівським активом, громадою.

    Доцільно залучити до участі у проведенні Першого уроку представників органів влади, місцевого самоврядування, науки та культури, міжнародних, громадських організацій,  батьківської громадськості, видатних людей області, району, міста, селища, села, випускників школи попередніх років.

    З метою підвищення емоційного сприйняття у процесі проведення Першого уроку рекомендується використовувати музичні твори, відеоролики, мультимедійні презентації, фрагменти документальних фільмів, які висвітлюють  сторінки життя і творчості відомих людей, минуле та сьогодення України, Київщини, рідного міста, селища, села.

     

     

     

    Переглядів: 444 | Додав: adminng | Рейтинг: 0.0/0
    Районна організація профспілки 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz