КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Яготинська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Листопад 2011  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 20.04.2024, 11:03

    Головна » 2011 » Листопад » 17 » Інтерв’ю Голови Профспілки Георгія Труханова у спецтемі журналу «Коментарі:»
    15:57
    Інтерв’ю Голови Профспілки Георгія Труханова у спецтемі журналу «Коментарі:»
    «Як підвищити престиж професії вчителя» – спеціальна тема останнього номеру ділового видання «Коментарі:» (від 11 листопада 2011 року). На шести шпальтах журналісти шукали відповідей на актуальні та болючі питання для усього освітянського загалу. Про те, скільки держава заборгувала вчителям та наскільки реально зростають заробітні плати учительства у своєму інтерв’ю «к:» розповів Голова Профспілки працівників освіти і науки України Георгій Труханов. На запитання кореспондента "k:" Наталії Давиденко він дав такі відповіді:

    У якому обсязі не виконуються соціальні гарантії працівників освіти, закріплені в чинному законодавстві?

    Оплата праці й всі соціальні гарантії вчителів прописані в Законі України "Про освіту", прийнятому понад десять років тому. Зокрема, у статті 57 чітко зазначено, що посадові оклади педагогічних працівників середньої школи мають бути на рівні середньої зарплати в промисловості, а у викладачів - удвічі вище цього рівня. Якщо поглянемо на статистику зарплат працівників промисловості, побачимо, що вони отримують у середньому 3233 грн. станом на серпень поточного року. При цьому середня зарплата працівника освіти, починаючи від вихователя дошкільної установи з окладом приблизно 1000 грн. і закінчуючи професором вищої школи (майже 2300 грн), за цей же період становила всього 1913 грн. Це наочно демонструє обсяг відставання від норм чинного законодавства.

    А щодо пенсійного забезпечення?

    Ще 2001 року була прийнята Держпрограма "Учитель", яка передбачала, що педагогам середньої школи нараховуватиметься пенсія в розмірі 80-90% від заробітної плати. Адже зрозуміло, що з поточної середньої зарплати важко нарахувати пристойну пенсію, якщо сьогодні в середньому по галузі вона становить приблизно 50% від зарплати. Ми навіть на тисячу гривень не виходимо, і це в найкращому разі. Минуло десять років з часу прийняття програми "Учитель". Відтоді зареєстровано два відповідні законопроекти в парламенті. І обидва вони у Верховній Раді з тріском провалилися. Торік нас запевнили, що цей пункт обов'язково знайде своє місце в пенсійній реформі, яка готується в цілому. Але й у новому законодавстві, прийнятому цього року, поліпшенню пенсійного забезпечення вчителя місця не знайшлося.

    Чи працюють зараз програми пільгового житлового кредитування, також гарантовані вчителям чинним законодавством?

    Серед членів профспілки понад 20 тис. педагогів постійно відчувають потребу в житлі. На сьогодгі реальних програм, які б вирішували цю програму в цілому, немає. Ситуація з вищою школою трохи краща: фінансування із центрального бюджету, можливість залучення додаткових коштів дозволяє їм хоч якось справлятися з будівництвом житла для викладачів. На рівні шкіл, що отримують фінансування з місцевих бюджетів, усе набагато гірше. Єдиний виняток - столиця. Тут до недавнього часу з бюджету оплачувалося 50% вартості квартири. Що стосується пільгового кредитування, то його як такого на сьогодні не існує. При нинішньому річному доході вчителя банки не можуть бути впевнені, що він виплатить тіло кредиту протягом життя. От і все.

    Як реально зростають учительські зарплати?

    Істотних зрушень немає. У проекті закону "Про держбюджет на 2012 рік" у тій редакції, яку схвалив парламент у першому читанні, є цифри про збільшення зарплати вчителям і викладачам у рамках тарифної сітки. Але так само було цього року, це радше індексація, поправка на інфляцію. Візьмемо для точки відліку оклад середньостатистичного вчителя, це 11-й тарифний розряд. Від початку року його оклад (або ставка) збільшився з 1208 до 1300 грн. станом на жовтень, а на 1 грудня заплановане підвищення до 1387 грн. Навіть з урахуванням пропорційного збільшенню тарифної ставки підвищення доплат за класне керівництво, завідування кабінетом та ін., які становлять 10-15% від неї, очевидно, що це зарплатне зростання з'їла інфляція. На наступний рік уряд також запланував збільшення у рамках тарифної сітки в шість етапів: той же середній учитель 11-го тарифного розряду до кінця року отримуватиме 1653 грн. Самі розумієте, наскільки це істотне підвищення, зважаючи на те, що ми ще не знаємо, яким може бути зростання комунальних послуг, цін на продукти й усе інше.



    За матеріалами відділу інформаційно-аналітичного забезпечення ЦК Профспілки
    Переглядів: 456 | Додав: adminng | Рейтинг: 0.0/0
    Районна організація профспілки 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz