КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Яготинська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Серпень 2013  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 15:25

    Головна » 2013 » Серпень » 19 » Виступ М.Азарова на засіданні уряду
    16:14
    Виступ М.Азарова на засіданні уряду
    Шановні члени Кабінету Міністрів!
    Шановні запрошені!
    1 вересня припадає на неділю, вихідний день. Тому ми рекомендуємо у День знань провести святкові заходи, а вже з 2 вересня розпочати навчальний процес.

    Прошу всіх керівників органів виконавчої влади потурбуватися, щоб «перший дзвоник» став дійсно незабутнім святом для дітей і батьків. Члени Уряду повинні поїхати до закріплених за ними регіонів, узяти участь у святкуванні Дня знань у звичайних школах. Привітати дітей, поспілкуватися з освітянами і батьками: щоб точніше уявляти, чим живе наша система освіти, як здійснюються в ній необхідні перетворення, які, можливо, необхідні корективи державної політики в сфері освіти. Точність реформ освіти абсолютно необхідна суспільству. Оскільки саме це визначатиме якість і конкурентоздатність людського потенціалу країни на десятиріччя вперед.

    У соціальних ініціативах Президента України питання забезпечення всебічного розвитку і захисту дітей займають центральне місце.

    Буквально завтра офіційно завершується підготовка всіх навчальних закладів до нового навчального року. Тобто, всі приміщення уже мають бути приведені до належного технічного та санітарного стану. Штати укомплектовані. Навчальна база підготовлена до повноцінного викладання предметів. Спортзали і спортивні майданчики – наголошую на цьому окремо – готові до фізичного виховання дітей.

    Міністерство освіти та науки і регіональні адміністрації звітують, що практично завершено проведення поточних ремонтів та облаштування пришкільних територій. Зараз відповідні комісії проводять останні перевірки технічного, протипожежного та санітарного стану приміщень навчальних закладів. Вимагаю, щоб ці перевірки відбувались принципово, щоб недоліки, які, на жаль, завжди можуть бути, не маскувались, а виправлялись. І визначальною тут, вважаю, має стати думка і оцінка батьківських комітетів, які треба якнайширше залучити до перевірок.

    У зв’язку з цим доручаю Міністерству освіти та науки, керівникам регіонів за результатами підведення підсумків виконаних до 15 серпня робіт, остаточно завершити підготовку усіх дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладів до нового 2013/14 навчального року, вжити вичерпних заходів щодо забезпечення належних умов для повної безпеки вихованців, учнів, студентів.

    Поточного року біля 450 тисяч першокласників сядуть за шкільні парти. Це на 17 тисяч більше, ніж минулого року. І це радує.

    1 вересня гостинно відкриють свої двері 11 новозбудованих шкіл. Окрім цього, після реконструкції та капітального ремонту буде введено в експлуатацію 58 шкіл, а також завершено будівництво окремих добудов у 11 загальноосвітніх школах.

    Триває підготовка навчальних закладів до опалювального сезону. Проводяться відповідні ремонтні роботи, у тому числі й котельного господарства.

    До 15 жовтня треба відремонтувати та модернізувати понад 1600 систем опалення. На сьогодні відремонтовано 76% систем. На 69% завершено ремонти котелень та відремонтовано 72% покрівель.

    Але проценти не повинні заспокоювати, не треба вважати, що часу ще достатньо, щоб стовідсотково завершити підготовку. Адже опалювальний сезон може розпочатися і раніше.

    Я вимагаю максимально прискорити роботи. У першу чергу - з укриття і утеплення навчальних закладів.

    На особливому контролі поточного року ми тримаємо проведення обов’язкових медичних оглядів школярів. Приблизно в половині областей медичні огляди школярів, на прохання батьків, які свого часу звикли до такої системи, будуть проводитись на базі шкіл, а в інших – на базі лікувально-профілактичних закладів. Життя покаже, яка система в кожному випадку буде комфортнішою та кращою. Головне, щоб всі медогляди були проведені якісно і медичні рекомендації отримали всі діти та їх батьки. Не повинні у нас хронічні хвороби і ризики «виникати» раптово, коли дитині вже потрібна невідкладна допомога.

    У 2013 році передбачено максимальне за всі роки незалежності фінансування програми видання навчальної літератури – понад 243 мільйони гривень, що дозволило надрукувати нові підручники для учнів 3 та 5 класів загальноосвітніх навчальних закладів, а також здійснити видання підручників для учнів спеціальних навчальних закладів та професійно-технічних навчальних закладів, у тому числі шрифтом Брайля, посібників серії «Шкільна бібліотека», які не видавалися з 2009 року.

    Сьогодні стовідсотково виконано державне замовлення на видання підручників для учнів 5-го класу загальноосвітніх навчальних закладів: надруковано 103 назви підручників загальним накладом майже 6,5 мільйона примірників.

    Важливим залишається питання безпечного перевезення учнів, які проживають у селі, до місць навчання і додому.

    У 2013 році система освіти отримає 438 шкільних автобусів, які закуплені за кошти державного бюджету, та 204 шкільних автобуси, закуплених за кошти місцевих бюджетів. Сьогодні до регіонів поставлено 248 автобусів. До завершення цього тижня буде поставлено ще 37. А до 25 серпня абсолютно усі автобуси мають бути в регіонах, і з 1 вересня забезпечувати підвезення учнів та педагогічних працівників.

    Ось уже третій рік поспіль програма «Шкільний автобус» виконується ритмічно і у повному обсязі. Отже, немає ніяких сумнівів, що до 2015 року, на завершення дії цієї програми, ми стовідсотково забезпечимо потребу у перевезенні школярів новими, відповідно обладнаними автобусами.

    І ще: звертаю увагу керівників регіонів на важливість проведення шкільних ярмарків. Треба допомогти батькам школярів без перешкод і без зайвих витрат підготувати дітей до школи. Так, у столиці з 17 серпня до 8 вересня діятимуть шкільні ярмарки, де буде представлено широкий асортимент товарів для учнів.

    У ярмарках візьмуть участь підприємства легкої промисловості та підприємці з усіх регіонів України. Завдяки безкоштовним місцям торгівлі ціни на товари для школярів повинні бути нижчими, ніж у роздрібній торговельній мережі. Прийнятна ціна і доступність товарів – головний смисл організації ярмарків. Звертаю увагу на те, що для шкільних ярмарків мають бути створені найбільш сприятливі умови.

    А ще окремо прошу керівників місцевих органів влади, соціальних працівників звернути особливу увагу на допомогу багатодітним сім’ям.

    І наостанок хочу зазначити, що ми працювали і далі працюємо над збільшенням місць у дошкільних навчальних закладах. До кінця року додатково почнуть працювати майже 390 дитячих садків і нових груп у дошкільних навчальних закладах та. Це нові дитсадки, реконструйовані, повернуті для використання за призначенням, відновлені, а також відкриті у пристосованих приміщеннях.

    По всій країні запроваджується електронна форма обліку дітей дошкільного віку, батьки яких мають бажання направити їх у дошкільні навчальні заклади. Це крім іншого, питання соціальної справедливості і прозорості дій влади. Зазначені заходи поступово зменшують черги у дошкільні навчальні заклади. Наше завдання, яке ставить перед Урядом Глава держави, за лічені роки взагалі ліквідувати черги у дитячі садки.
    Переглядів: 449 | Додав: adminng | Рейтинг: 0.0/0
    Районна організація профспілки 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz